Statsbudsjettet: Vi savner et større løft for det frivillige kulturlivet

Foto: Stortinget

Foto: Stortinget

Forslaget til statsbudsjett for 2021 ble lagt frem onsdag 7. oktober. Her kan du lese Kulturalliansens kommentarer til forslaget.  

Høringssvar til forslaget til statsbudsjett for 2021

Kulturalliansen er en paraplyorganisasjon for det frivillige kulturlivet i Norge. Vi har 36 medlemsorganisasjoner som har aktivitet innenfor et bredt spekter, så som teater, folkedans, kor, korps, orkester, husflid, kulturvern og rollespill.

En undersøkelse fra Kantar TNS viser at 29 prosent av nordmenn er aktive deltakere i det frivillige kulturlivet. Dette tilsvarer 1,4 millioner personer. Mange svarte at de er aktive i flere kulturaktiviteter. Undersøkelsen indikerer dermed at det er over 2 millioner medlemskap i frivillige kulturaktiviteter. Dette tilsvarer antall medlemskap i Norges Idrettsforbund.

Støtte til Kulturalliansen (kapittel 320 post 74)

Vi vil først si at det er svært gledelig at tilskuddet til Kulturalliansen er foreslått økt med 500 000,- kroner. Korona-pandemien har vist at det er nyttig både for myndighetene og organisasjonene at det frivillige kulturlivet har et samlet talerør på samme måten som idretten.

Kulturalliansens viktigste enkeltsatsing er en kartlegging av de lokalene som det frivillige kulturlivet bruker. Kartleggingen er godt i gang og gir både oss og kommunene som deltar viktig kunnskap om egnethet, eierforhold, tilgang for funksjonshemmede, oppgraderingsbehov og brukertilfredshet. Økningen i budsjettforslaget er ikke tilstrekkelig til at vi kan skalere opp kartleggingsarbeidet slik vi hadde ønsket, men gir oss i alle fall rammer for å videreføre arbeidet.

Stimuleringsmidler til kultur, frivillighet og idrett (kapittel 325, post 77)

Det er positivt at det settes av godt med penger til stimuleringstilskudd for kultur og frivillighet. Det trengs! Begrensningene på det å møtes til aktivitet og arrangementer gjør situasjonen vanskelig for det frivillige kulturlivet. Dette skaper økonomiske tap, merkostnader og problemer med tilgang til lokaler. 

En kartlegging nå i høst blant 2300 av lokallagene i Kulturalliansens medlemsorganisasjoner viser at et stort flertall har måttet avlyse arrangementer denne høsten. 23 prosent har ikke tilgang til sine vanlige lokaler. Og hele 10 prosent har ikke kommet i gang med aktivitet etter sommeren. For disse lagene brenner det dessverre et blått lys. 

Innretningen på stimuleringspakken er svært viktig. Krisepakkene i 2020 traff bare en tredel av lagene i det frivillige kulturlivet. Mye av skyldes at man måtte ha et tap på 25 000,- kroner for å få kompensasjon. Vi mener denne grensen må senkes vesentlig. 20 000,- kroner i tap kan være tungt å bære for en teatergruppe eller et kor.

For at midlene skal treffe best mulig foreslår vi at en vesentlig del av midlene fordeles gjennom de brede støtteordningene til frivilligheten etter følgende fordeling:

  • 1/6 kanaliseres gjennom studieforbund 

  • 1/6 kanaliseres gjennom Frifond organisasjon 

  • 2/6 kanaliseres gjennom momskompensasjonsordningen

  • 2/6 forbeholdes et «sikringsfond» som forvaltes av Lotteri- og stiftelsestilsynet. Etter søknad innvilges kompensasjon for bortfall av inntekter samt refusjon av merkostnader ved avlysning som følge av lokale smitteutbrudd

Det er positivt at budsjettforslaget åpner for at merkostnader som følge av smitteverntiltak skal kompenseres. Vi legger til grunn at dette også vil gjelde merkostnader som følge av at lagene trenger større lokaler for å ivareta smittevernet.

Ingen utvikling i støtten til voksenopplæring gjennom studieforbund

Støtten til voksenopplæring gjennom studieforbund er en viktig grunnfinansiering av instruktører til det frivillige kulturlivet i Norge. Studieforbundene gjør en viktig jobb med å tilrettelegge for læring slik at vi kan videreføre kulturarven til nye generasjoner. Kulturalliansen er skuffet over at det ikke en er kompensert for pris- og lønnsvekst i støtten til studieforbundene. Dermed fortsetter uthulingen av ordningen, som nå har mistet 50 prosent av sine midler sammenlignet med 1996.

Bruk av spilleoverskuddet til å saldere kulturbudsjettet (budsjettdokumentets kapittel 5)

Kulturalliansen har i flere år pekt på at det er behov for en opprydding når det gjelder hvilke formål som blir finansiert gjennom spilleoverskuddet fra Norsk Tipping. I stedet for å rydde opp, så foreslår regjeringen i budsjettet å overføre enda flere tiltak til spillemidlene samtidig som alle formålene skal motta støtte på samme nivå som i år. Det blir det ikke nok midler til, gitt at prognosen for Norsk Tippings resultat slår til. Kulturalliansen er spesielt bekymret for posten desentralisert ordning for tilskudd til kulturbygg som har blitt redusert de siste årene og som går til lokaler som det frivillige kulturlivet bruker mye. Denne posten var på 135 millioner i 2013 og var i inneværende år nede på 55 millioner.

Generelt fremstår det som noe tilfeldig hvilke formål kulturandelen av spilleoverskuddet går til. Vi mener det må etableres en mer prinsipiell tilnærming til hva det er greit å bruke disse pengene til. Rent konkret mener vi at kulturandelen må forbeholdes den kulturelle grunnmuren som kulturfrivilligheten utgjør og de rammebetingelser disse er avhengig av, herunder egnede lokaler.  

Merverdiavgiftskompensasjon (kapittel 315)

Det er gledelig at regjeringen foreslår en økning i momskompensasjon for frivilligheten. Kulturalliansen mener at denne ordningen bør rettighetsfestes og fullfinansieres så raskt som mulig.

Norsk kulturforum (NOKU)

Norsk kulturforum skaper viktige arenaer og bidrag for utvikling av det lokale kulturlivet i Norge. I forslaget til statsbudsjett har disse mistet sin støtte. Kulturalliansen mener Norsk kulturforum bør få opprettholdt sin støtte slik at de kan fortsette sitt viktige arbeid.

Kulturbudsjettet og kulturdepartementets pressemeldinger kan leses her.

Forrige
Forrige

Kulturalliansens årskonferanse 4. november

Neste
Neste

Møte med Abid Raja om stimuleringsordninger