Møte med Abid Raja om stimuleringsordninger
Den 24. august deltok Kulturalliansen sammen med andre paraplyorganisasjoner i frivilligheten i et møte med kulturminister Abid Raja om stimuleringsordninger for 2021. Vi er glade for å bli invitert og kunne gi våre innspill til hvordan tiltakene kan treffe frivilligheten best mulig.
Under kan du lese vårt innspill til Kulturdepartementet, som styreleder Åsmund Mæhle la fram.
Stimuleringsordninger for det frivillige kulturlivet 2021
1,4 millioner nordmenn er aktive i det frivillige kulturlivet ifølge Kantar TNS. Det handler om teatergrupper, korps, kor, band, husflidslag, kystlag, jazzklubber, 4H-grupper, festivaler, grupper som driver med rollespill og mye mer.
Aktiviteten og opplevelsene det frivillige kulturlivet skaper, er superviktige sosiale og kreative arenaer i livene våre og er bærebjelke og lim i lokalsamfunn over hele Norge. Slike møteplasser er ekstra viktig i en koronatid som mange opplever som tung fordi kontakten med andre begrenses.
Vi setter stor pris på kompensasjonsordningen som har kommet. Men det betyr ikke at problemene er borte. Avlyst aktivitet skaper mindre oppslutning og mange er bekymret for å møte opp på grunn av smitte. Vi har fått melding om flere lag som har gitt opp. En undersøkelse i vår viste for eksempel at 6 % av korene er redde for at de nå må legge ned.
1. Lokaler
Det mest presserende nå er at vi ikke får tilgang til lokaler. Vi håper dere kan sette klare forventninger til kommunene at de åpner skoler, kirker og kulturhus igjen for frivillig kulturliv. Økte kostnader til renhold må dekkes slik at vi kommer i gang igjen.
Lag som får ekstrakostnader fordi de må leie andre lokaler, må få kompensasjon for dette. Det samme gjelder organisasjonseide bygg som blir påført økte kostnader til renhold.
Koronaepidemien har satt søkelyset på det underliggende problemet med lokaler. Vår kartlegging i fem pilotkommuner viser at 71 % av musikkensemblene øver i rom som ikke tilfredsstiller Norsk musikkråds norm for øvingsrom. Det blir som å spille volleyball i et rom med 3 meter under taket. Store nok lokaler er viktig både for akustikk, smittevern og spilleglede. Vi mener det må settes krav til kulturell infrastruktur i områder der folk bor, på samme måte som kravene til annen infrastruktur. Potten til desentraliserte kulturbygg over spillemidlene er kraftig redusert de siste årene og nå gis det 26 ganger mer til idrettsanlegg enn til kulturbygg over spillemidlene.
2. Studieforbundene
Studieforbundene er viktige når det gjelder å stimulere til aktivitet og læring. Med den nye ordningen er det fare for at finansieringen av studieforbundenes drift reduseres kraftig. Dette vil ha negativ effekt på det frivillige kulturlivet. Læring er nødvendig for å videreføre aktivitet og kulturarv. Her sitter nå Kulturdepartementet med nøkkelen.
3. Økonomi
Også i 2021 så vil de økonomiske konsekvensene av korona være store for det frivillige kulturlivet. Vi får økte kostnader til
øvingslokaler
renhold
større framføringslokaler for å ivareta avstand
smittevernustyr og organisering av adskilte soner på større arrangementer
instruktørkostnader
streaming
I tillegg taper lagene penger på
at de mister betalte oppdrag
lavere billettinntekter
lavere kontingent fordi bekymrede medlemmer holder seg hjemme
Tiltakene vi ønsker oss for 2021 er:
Aktivitet i 2020 må ikke ligge til grunn for bevilgninger senere år
Kompensasjonsordning for nedskalerte arrangementer må ikke ha høyere terskel enn 5000,- kroner
Det må komme på plass en kompensasjonsordning for økte kostnader til lokaler og tilrettelegging.
Til slutt vil vi si at korona har synliggjort behovet for å bygge strukturer for bedre dialog mellom frivillige kulturliv og lokale myndigheter. Innenfor idretten har man fått til et slikt samarbeid gjennom lokale idrettsråd. Vi tar gjerne en dialog med departementet rundt hvordan dette kan realiseres for kulturlivet.