Politisk arbeid

Strategi for kulturfrivilligheten 2023-2025

Kulturalliansen var med i referansegruppen for strategien sammen med Norsk musikkråd, Kulturvernforbundet, Samarbeidsrådet for tros- og livssynsorganisasjoner og Voksenopplæringsforbundet. Her fremmet vi seks søyler for strategien:

  • Oversiktlige tilskuddsordninger

  • Arbeid for egnede kulturarenaer

  • Systematisk medvirkning

  • Læring i kulturfrivilligheten

  • Samspill mellom profesjonelt og frivillig kulturliv

  • Inkluderende rekruttering

Gjennomgang av desentralisert tilskudd til kulturarenaer

Kultur- og likestillingsdepartementet har i Strategi for kulturfrivilligheten sagt at de vil sette i gang en gjennomgang for å innhente kunnskap om hvordan den desentraliserte ordninga for tilskudd til kulturbygg virker. Departementet har gitt et oppdrag om denne gjennomgangen og Kulturalliansen forventere å bli kontaktet som en del av dette.

Bedre tilskudds-
ordninger for amatørteaterfeltet

Tilskudd til organisasjoner på amatørteaterfeltet ble endret i 2023. Kulturalliansen sto sammen med Samarbeidsutvalghet for amatørteaterfeltet i arbeidet med å sikre en forutsigbar og rettferdig tilskuddsordning. Resultatet ble ikke som vi ønsket, ordningen ble utvidet til hele scenekunst-feltet, og reglene er uklare og avhengig av stor grad av skjønn hos Kulturdirektoratet.

Handlingsplan for deltakelse

Handlingsplan for barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter ble levert fra Kultur- og likestillingsdepartementet i mars 2024. Sammen med andre paraplyorganisasjoner fra kultur, friluftsliv og idrett, var Kulturalliansen bidragsyter og innspillspartner til planen

Veileder for planlegging av kulturarenaer

Regjeringen jobber med å utarbeide en veileder for utvikling av lokaler til kulturformål i fylker og kommuner, og Kulturalliansen deltar naturligvis i dette arbeidet sammen med Norsk musikkråd og Kulturrom.

Forskriftsfesting av spillemidler til kultur

Kulturalliansen jobber for at fordelinga av spillemidlene til kultur skal bli forskriftsfesta. Vi ønsker at midlene skal gå til følgende kulturformål:

  • Bygg, arenaer og utstyr til kunst- og kulturlivet

  • Frivillige organisasjoner for kunst- og kulturlivet

  • Aktiviteter organisert og drevet av det frivillige kulturlivet alene eller sammen med profesjonelle utøvere

  • Andre frivillige organiserte kulturformål

Utbetalingsdato for spillemiddel-
tilskudd

I dag utbetales 5/12 av fjorårets tilskudd i begynnelsen av året, og organisasjoner og arrangører får ikke endelig tilsagnsbrev og restutbetaling før sent på året. Kulturalliansen jobber for å endre denne praksisen slik at organisasjonene kan få en mer forutsigbar økonomi til å drive sine kulturaktiviteter. Det er Samarbeidsutvalget for amatørteaterfeltet som løfter saka, og Kulturalliansen støtter opp om dette.

Ny kulturlov

Endringer i kulturloven, med krav om planer for kulturfrivilligheten i fylker og kommuner, har vært på høring, men forslaget er ikke lagt fram for Stortinget. Kulturalliansen leverte høringsinnspill som du kan lese her.

Regionale kulturfond

Regjeringen har lovet at det skal etableres regionale kulturfond i 2025. I påvente av dette arbeider Kulturalliansen for etablering av regionale kulturkretser som skal medvirke i fordeling av midler fra de kommende kulturfondene.

Veileder for ny arbeidsmiljølov

Endringer i denne loven har skapt stor usikkerhet om hva som faktisk vil gjelde for frivilligheten. Må dirigenter og instruktører tilbys fast ansettelse, og hvilke avtaler kan vi gjøre med kutslærere, turledere og andre både frivillige og profesjonelle som tar på seg oppdrag for oss?

Kulturalliansen krever at departementet lager en veileder om endringene. I denne saken samarbeider vi tett med Frivillighet Norge, Norsk musikkråd, Norges Musikkorps Forbund, Voksenopplæringsforbundet, Landsforeningen for Norges Ungdomsorganisasjoner.

Fritidserklæringa

Kulturalliansen har signert Fritidserklæringen, og deltar i samarbeidsgruppen som skal sikre god gjennomføring av erklæringen for alle som har signert den.