Kulturalliansen har levert innspill til ny kulturlov
Kulturlivet spiller en viktig rolle i samfunnet, først og fremst fordi den bidrar til store opplevelser for den enkelte og gode fellesskap med andre. I tillegg bidrar kulturlivet til å løse samfunnsutfordringer som folkehelse, forebygging av utenforskap og kriminalitet. For å støtte oppunder dette finnes det også en egen kulturlov, som nå er oppe til behandling i Stortinget.
Kulturloven ble opprinnelig vedtatt i 2007 og slår fast at staten, fylkeskommunene og kommunene har ansvar for å fremme og legge til rette for kulturvirksomhet gjennom ulike tiltak og virkemidler. Kulturloven er en overordnet rammelov som setter krav til at myndighetene skal sørge for bredde, mangfold, kvalitet og forutsigbare utviklingskår for kulturlivet. Den ble innført som en del av "Kulturløftet", med mål om å styrke kultursektoren i Norge.
Etter en høringsprosess i fjor sendte Kulturdepartementet forslag til endringer, som nå har kommet til behandling i Stortinget. Fra regjeringen er det foreslått å gjøre endringer ved å lovfeste prinsippet om armlengdes avstand og skjerpe kravene til kommunal og fylkeskommunal planlegging på kulturfeltet.
Ønsker en kulturlov som forplikter
Den nye kulturloven gir en forpliktelse til at kommunene må lage en skriftlig plan basert på situasjon og utviklingsbehov. Det er et skritt i riktig retning, men daglig leder Marianne Ween oppfatter at ordlyden i forslaget er svak og ikke etterprøvbar.
- Det som ikke er planlagt, blir nedprioritert. Om ikke annet ville en kommunal kulturplan tatt stilling til hva som burde blitt prioritert. Det offentlige må ta ansvar for å vite hva som skal til, for at alle skal få oppleve kultur der de bor, sier Ween etter dagens deltakelse på høringen. – Men ellers skal regjeringen ha ros for å ta loven i et stort skritt fremover, men som mange var inne på i dag hadde vi ønsket oss at loven gjorde det klart at alle kommuner burde ha en kulturplan, sier hun.
På vegne av det frivillig organiserte kulturlivet ønsker Kulturalliansen at alle kommuner har en oversikt og en plan for hvordan sektorens behov skal vurderes og prioriteres. På høringen foreslo blant annet Kulturalliansen at loven får et krav om at kulturorganisasjonene er høringspart i arbeidet med planene.
En av intensjonene med å endre kulturloven er å gjøre den til et mer praktisk verktøy for kulturpolitikken. En god kulturplan der feltet har fått medvirke ville gi et godt beslutningsgrunnlag for hva som skal prioriteres. Kulturalliansen forslår derfor at det kommer et pålegg om at kultur og kulturarenaer utformes og endres i nær dialog med kulturorganisasjonene. Videre at søknader om tilskudd til kulturarenaer ved hjelp av spillemidler også blir forankret i en plan for utvikling av kommunens kulturarenaer.
Armlengdes avstand
Prinsippet om armlengdes avstand blir nå forslått lovfestet, noe som er positivt. For det frivillige baserte kulturlivet er det viktig at avgjørelser som angår kulturfrivilligheten blir basert på fagkompetanse innen nettopp kulturfrivillighet. Kulturalliansen jobber for at frivillighetens egen kompetanse må verdsettes, slik at for eksempel en regional kulturkrets eller et fordelingsutvalg fra kulturfrivilligheten høres i beslutninger som angår feltet.
Les mer:
Lovforslag - endringer i kulturloven (Prop 6L)
Kulturalliansens skriftlige høringsinnspill