Kulturalliansen til Familie- og kulturkomiteen
Marianne Bremnes og Marianne Ween fra Kulturalliansen møter Familie- og kulturkomiteen torsdag 4. november, for å legge fram våre forslag til Statsbudsjettet 2022. Her er notatet vi har sendt til komiteen:
Til Stortingets Familie- og kulturkomite
Høringsnotat til Statsbudsjettet for 2022
Kulturalliansen er en paraplyorganisasjon for det frivillige, organiserte Kulturlivet. Vi er stiftet i 2016, og har per i dag 38 medlemsorganisasjoner som omfatter musikk, konsertarrangører, kulturvern, studieforbund, amatørteater, speiderbevegelser og spillkultur. Kulturalliansen jobber for å sikre og utvikle rammevilkårene for våre medlemmer og hele det frivillige kulturfeltet.
Kap. 320, post 74 Tilskudd til organisasjoner og kompetansesentre m.m.
Kulturalliansen har fått et viktig oppdrag fra Kulturdepartementet, et oppdrag som er ønsket både av våre medlemmer og departementet, av sentrale og lokale politikere og Norges kommuner. Vi mottok i år et tilskudd stort kr 1.550.000,- hvor 500.000,- var øremerket kartlegging av kulturarenaer i alle norske kommuner. Vi har ansatt en daglig leder som har fått fart på prosjektet, og nå har kontakt med stadig flere lag som vil kartlegge norske kommunes kulturarenaer. Vi hadde håpet på større tilskudd for 2022, både fordi vi må betale tilskudd til lagene som kartlegger og fordi vi trenger ressurser til å rekruttere og følge opp kartleggerne.
Solberg-regjeringen foreslår i Statsbudsjett for 2022 å øke vårt tilskudd med kr 30.000,- vi ber om at komiteen øker tilskuddet over Kap. 320, post 74. Tilskudd til organisasjoner og kompetansesentre m.m. med ytterligere 420.000,- slik at vi får totalt kr 2.000.000,- for 2022.
Kap. 315 Frivillighetsformål Post 73 Studieforbund
Tilskuddet til studieforbundene har i mange år stått stille, og Solberg-regjerningen har ikke fulgt opp ambisjoner om å styrke frivilligheten som læringsarena. Kulturdepartementet foreslår en videreføring av tilskuddet på 166 millioner til studieforbundene for 2022, og varsler at studieforbundene også skal tildeles spillemidler til kulturformål.
Vi er skuffet over at det ikke er en reell styrking av studieforbundene og at man flytter deler av tilskuddet til spillemidlene. Denne tildelingspraksisen skaper uforutsigbarhet, og bidrar til at stadig flere formål som egentlig hører hjemme på statsbudsjettet finansieres over spillemidlene. Praksisen bidrar til å sette ulike gode formål til kulturfrivilligheten opp mot hverandre. Vi ber om at tilskudd til Studieforbundene finansieres over Statsbudsjettet, og ikke bidrar til å redusere kulturandelen av spillemidlene. Kulturalliansens kartlegging viser allerede stort behov for midler til utbedring av lokalene vi bruker.
Kulturalliansen støtter Voksenopplæringsforbundets krav om at det lages en opptrappingsplan med mål om at tilskudd til studieforbund godkjent av Kulturdepartementet skal nå 250 millioner kroner innen 2025.
Vi minner også om følgende merknad fra behandlingen av Statsbudsjettet for 2021: «Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til de overordnede målene for …………….. ………..Disse medlemmer vil anmode Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet om å sørge for at frivillige kulturorganisasjoner som fortsatt tilhører studieforbund under Kunnskapsdepartementet, gis anledning til å vurdere sin organisasjonstilknytning uten hindringer og negative økonomiske konsekvenser.»
Denne merknaden ble ikke fulgt opp av Solberg-regjeringen, og vi vil oppfordre komiteens medlemmer om minne den nåværende regjeringen om intensjonen i merknaden: At organisasjonsfrihet betyr at vi selv velger hvilket studieforbund vi vil være medlem i, og at tilskuddene må følge aktiviteten.
Kulturalliansen mener at spillemidlene skal forvaltes i samråd med frivilligheten, og at praksis med å supplere Kulturdepartementets budsjett fra spillemidlene er i strid mot intensjonen med disse midlene. Vi håper komiteen kan bidra til å rydde opp i denne praksisen og at staten ansvar for sine egne innsatser. Midler til studieforbund må tas ut av listen over formål som skal motta spillemidler i 2022.
Vi ber om at også midler til amatørteatersatsning stor 22,5 millioner, i Kapittel 320 Norsk Kulturråd, Post 76 Tilskudd til amatørteaterformål, finansieres over statsbudsjettet – ikke over spillemidlene.
Kulturalliansen har forventninger om at Solberg-regjeringens forslag til kutt i momskompensasjon blir snudd til full, regelstyrt momskompensasjon for varer og tjenester. Vi støtter Frivillighet Norges forslag om at: Kapittel 315, post 70 tilføres teksten «overslagsbevilgning». Bevilgningen skal dekke kompensasjon på 100% av momsutgifter for 2021, for organisasjoner med rett på mva kompensasjon, basert på gjeldende beregningsordning. Vi ber også om at det etableres en egen momskompensasjonsordning for frivillighetsbygg, i betydningen organisasjonseide bygg og anlegg til bruk i organisasjonenes frivillige virksomhet
Kulturalliansen er fornøyd med at den nye regjeringsplattformen har ambisjoner om et nytt kulturløft. Vi forventer at kulturen vil få 1% av statsbudsjettet i løpet av 2023.Vi ber om at regjeringen tar med kulturfrivilligheten som en viktig del i et nytt kulturløft. Kulturutredningen 2014 pekte på at det er behov for å styrke den kulturelle grunnmuren og at et «Kulturløftet 3» må være et lokalt kulturløft. Kulturalliansen vil peke på de store, generelle ordningene som kommer mange aktører til gode, framfor enkelt-satsinger, spesielt der enkelt-satsingene fører til utarming av de generelle holdningene. Studieforbundene, Frifond, Kulturrom og desentraliserte midler til kulturhus er noen viktige deler av den kulturelle grunnmuren.