Arendalsuka 2024

Det har gått noen uker, og inntrykkene etter Arendalsuka 2024 har satt seg. Kulturalliansen var arrangerte og var medarrangør på to arrangementer:

  • Nå kommer Kulturkretsene!

og

  • Er framtida lys for Kulturfrivilligheten?




Nå kommer Kulturkretsene

Prosjektleder Birgitte Brekke åpnet det fullstappa arrangementet med en gjennomgang av prosjektet Regionale kulturkretser, hele presentasjonen kan leses her. Statssekretær Even Aleksander Hagen holdt et innlegg der han blant annet sa at kulturen ofte snakker med flere stemmer, mens politikere lytter til brede synspunkter. Han sa videre at arbeidet med regionale kulturkretser er viktig, og at det er derfor de har bevilget penger. Deretter fikk representanter fra pilotprosjektene og fra fylkeskommunene mulighet til å debattere viktigheten av et slikt prosjekt.

Kommunal Rapport dekket arrangementet, og intervju med statssekretær og prosjektleder Birgitte Brekke er her: Nå skal kulturen strømlinjeformes (kommunal-rapport.no)

Kommunal Rapports podcast Kontrollutvalget har også laget en sending fra Arendalsuka, der en kan høre intervjuet med statsekretæren og Birgitte Brekke i sin helhet her


Er framtida lys for Kulturfrivilligheten

Mette Vårdal la frem Tilstandsrapport 2024 over kulturfrivilligheten, på oppdrag fra Kulturalliansen. Vårdal har skrevet tilsvarende tilstandsrapporter for kulturfrivilligheten i 2018 og 2022, så det var knyttet stor spenning til hva denne rapporten kunne si oss. Oppsummert er det positive tendenser, kulturfrivilligheten har reist seg etter pandemien! Rapporten kan lastes ned her.

Kulturfrivilligheten har på mange måter gjort sin del av jobben for å gjenreise aktiviteten, da var det interessant å invitere politikerne til debatt, med daglig leder i Kulturalliansen Marianne Ween som debattleder.

Politikere i panelet:

  • Åslaug Sem-Jacobsen, Stortingsrepresentant, Senterpartiet

  • Tage Pettersen, Stortingsrepresentant, Høyre

  • Grunde Almeland, Stortingsrepresentant, Venstre

  • Torstein Tvedt Solberg, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet

  • Hans Ole Rian, SV

I etterkant av dette arrangementet sendte vi spørsmål via Kathy Lie (SV) til statsråden om status på ny kulturlov, kulturministeren svarte denne uka: “"Regjeringen tar sikte på å legge fram en lovproposisjon om endringer i kulturloven i løpet av høsten 2024."

Kulturfrivilligheten venter i spenning!

 


Forrige
Forrige

Samarbeidsutvalget for amatørteaterfeltet inviterer til Stiftelsesmøte for Amatørteaterparaply

Neste
Neste

Nyhetsbrev #1